Hoe ziet een Schuldhulpverleningstraject eruit?
Na de ontvangen aanmelding via een maatschappelijk werker, beschermingsbewindvoerder of onze website gaan wij eerst met u ( de cliënt) in gesprek. We gaan kijken wat er nodig is om het Schuldhulpverleningstraject op te starten. Deze fase noemen we de stabiliteitsfase
De stabilisatiefase houd in dat wij samen u gaan zoeken naar manieren om stabiliteit aan te brengen in uw financiën. Dit kan doormiddel van budgetbeheer of met behulp van beschermingsbewind. Daarnaast zullen wij aangegeven op welke wijze u stabilisatie kunt aanbrengen op andere gebieden in uw leven, omdat dit van belang kan zijn voor de kans van slagen van het Schuldhulpverleningstraject. Wij kunnen u eventueel doorverwijzen naar de juiste instanties. Tot slot mogen er in deze geen nieuwe schulden meer ontstaan.
Zodra uw financiën stabiel zijn kunnen wij beginnen met de fase schuldbemiddeling. In deze fase gaan wij aan de slag met uw schulden. Wij gaan al uw schuldeisers aanschrijven en de hoogte van de schuld bij elke schuldeiser opvragen. Zodra wij dit hebben ontvangen gaan wij op basis van een VTLB (Vrij Te Laten Bedrag) berekening en uw inkomen kijken wat uw afloscapaciteit is. De afloscapaciteit is het bedrag wat u maandelijks kunt sparen. Op basis daarvan zullen wij een betalingsvoorstel tegen finale kwijting opstellen en versturen naar alle schuldeisers.
Wanneer alle schuldeisers akkoord gaan met het voorstel komt er een minnelijke schuldregeling tot stand. Voor de periode van 3 jaar zult u maandelijks een bedrag opzij moeten zetten. Jaarlijks zal er een controle plaatsvinden waarbij wordt gekeken wat er is gespaard is. Afhankelijk van het bedrag wordt er jaarlijks een uitbetaling gedaan aan de schuldeisers of eenmalig na 3 jaar. Na 3 jaar bent u dan schuldenvrij.
Gaan de schuldeisers niet akkoord gaan met het betalingsvoorstel dan zullen wij in overleg met de cliënt overgaan tot het indienen van een toelatingsverzoek voor de WSNP of een Dwangakkoord.
Een Dwangakkoord houdt in dat wij met behulp van de rechter proberen om toch een minnelijke regeling tot stand te brengen.